Zes tips om een inclusieve vacature te schrijven

Divers rekruteren? Zó schrijf je een inclusieve vacature!

Een inclusieve bedrijfscultuur begint al bij de vacature. Doe een beroep op de kracht van taal om ervoor te zorgen dat je vacature iedereen aanspreekt. Zo laat je geen enkel talent door de mazen van het net glippen.

‘Gezocht: creatieve duizendpoot met oog voor detail.’ Met de lat hoog leggen is niets mis. Toch mag het voor kandidaten geen obstakel zijn om te solliciteren. Hou je eisen daarom realistisch en haalbaar.

Eenvoudige en heldere taal zorgt ervoor dat iedereen de functie begrijpt en zich erin kan inleven. Vermijd vakjargon. Hanteer de tips uit ‘Hou je taal heerlijk helder’, de brochure van de Vlaamse overheid.

Let op voor verborgen vooroordelen en discriminatie. Gebruik genderneutrale taal en functietitels. Kijk uit voor woorden die personen uitsluiten op basis van onder andere leeftijd, geslacht, en afkomst zoals ‘junior’, ‘senior’, ‘poetsvrouw’, ‘Belg’. Twijfel? In de gids met ‘Tips voor genderinclusief schrijven’ van BOSA vind je het antwoord.

Verduidelijk in je vacature waarom een bepaalde vaardigheid nodig is. Door het concreet te maken, kunnen mensen zichzelf beter inschatten.

Taaleisen? Splits die op in spreken, begrijpen, lezen, schrijven. Het is wettelijk verboden om een taal als moedertaal te eisen in je vacature. Zeg liever dat perfecte kennis van een taal een must is voor de functie en licht toe waarom dat zo is.

Heeft je bedrijf een duidelijke visie op diversiteit, inclusie en gelijke kansen? Vermeld het in je vacature en etaleer jezelf als een inclusieve onderneming. Laat potentiële kandidaten weten dat je openstaat voor redelijke aanpassingen. En heb je een diversiteitscharter? Plaats er een link naar in je jobaanbieding. Toont je vacature bovendien beelden van personen met een migratieachtergrond, een oudere medewerker of iemand met een arbeidsbeperking? Dan ziet iedereen dat ze welkom zijn.

Niet zeker of je vacature inclusief is en niet discrimineert?

Laat de tekst nalezen door een kortgeschoolde medewerker, een medewerker met een migratieachtergrond of een arbeidsbeperking … Of door een ervaren collega of expert.