inspirerende tips voor inclusief leiderschap

7 inspirerende tips voor inclusief leiderschap

Als leidinggevende heb je een belangrijke voorbeeldfunctie, ook wanneer het over inclusie gaat. Zet dus de juiste toon voor je medewerkers door deze zeven tips toe te passen.

1.

Toon jezelf als mens

Moedig je mensen aan om hun authentieke zelf te zijn op het werk. Door als leider zelf authentiek te zijn en je kwetsbaar en empathisch op te stellen, geef je het goede voorbeeld en schep je een vertrouwensklimaat. 

2.

Ken je teamleden

Om ervoor te zorgen dat je mensen zich gehoord voelen, moet je ze écht leren kennen. Leer van teamleden met een andere afkomst bijvoorbeeld de belangrijkste culturele codes zodat die niet tot misverstanden leiden. Spreek ieders naam correct uit. Zorg dat je op de hoogte bent van iemands gezins-, gezondheids- en persoonlijke situatie.

3.

Zoek verbinding

Investeer in de relatie met je teamleden en neem geregeld de tijd om een praatje te maken. Door oprechte interesse te tonen, bouw je een vertrouwensband op en creëer je een veilige ruimte waar kwetsbaarheden, groeipunten, noden en problemen kunnen worden besproken.

4.

Iedereen gelijk

Hanteer dezelfde regels voor iedereen en zorg dat niemand zich benadeeld voelt. Sta je een maand verlof toe voor een medewerker die naar Mekka op bedevaart wil? Dan mag een andere medewerker ook een maand verlof nemen om zijn huis te verbouwen, bijvoorbeeld.  

5.

Fouten maken moet

Pas wanneer mensen zich psychologisch veilig voelen, kunnen ze hun creativiteit en innovatieve geest de vrije loop laten gaan. Geef je teamleden dus de ruimte om risico’s te nemen en geef ze regelmatig een spreekwoordelijk schouderklopje om hen te motiveren.

6.

Reageer altijd en meteen op ongepast gedrag

Reageer altijd en meteen op ongepast gedrag zoals pesterijen, uitsluiting, discriminerende uitlatingen en micro-agressies. Doe dit in naam van jezelf en het bedrijf. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind dit een ongepaste opmerking. Zo gaan wij hier niet met elkaar om.” 

7.

Geef als leider het goede voorbeeld

Maak zelf geen ongepaste grappen, lach niet met micro-agressies en minimaliseer nooit de impact van zulke uitspraken.